Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kukułkowe -wspaniała warstwa śmietany i zalane pysznym mocno kawowo czekoladowym ponczem, kawałki biszkopta!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki wody.
Poncz: Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy. Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Dodajemy alkohol. Mieszamy. Przełożenie ciasta: Ciemny placek- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek