Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 318

Dodano:

Odsłon: 41358

Bardzo smaczne

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • Składniki na krem:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • Dodatkowo:
  • 270g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodac cukier i ubijac aż piana będzie szklista.Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodac przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt. Wystudzić,przekroić na dwie części.

  2. Kajzerki namoczyć w szklance mleka. Gdy dobrze namoknie rozdrobnić widelcem i dodać wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać masę kokosowo bułkową i ugotować gęstą masę. Wystudzić.

  3. Kostkę masła utrzeć na puch. Dodać masę i zmiksować.

  4. Wiórki kokosowe przesmażyć z cukrem i łyżką masła. Przełożyć do naczynia i wystudzić.

  5. Składanie ciasta: biszkopt-dżem z czarnej porzeczki-połowa masy kokosowej- biszkopt-druga połowa masy-przesmażone wiórki kokosowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń