Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto limonkowo-miętowe

Ciasto limonkowo-miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 6671

Dodano:

Odsłon: 318

Cudowny smak i zapach mięty, do tego lekka kwaskowatość limonki. Tu nie będą nam potrzebne żadne barwniki.

Składniki

  • masło lub margaryna 125 g
  • cukier 150 g
  • 2 jajka
  • mąka pszenna 100 g + mąka z zielonego groszku 70 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko 3 łyżki
  • świeża mięta około 22-25 g
  • sok z 1 limonki + 1 limonka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Miętę płuczemy, osuszamy , rozdrabniamy w robocie dolewając na początek sok z 1/2 limonki.

  2. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko.
    Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.

  3. Ciasto przekładamy do torownicy wysmarowanej margaryną.
    Na wierzch układamy plasterki limonki.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 40 minut.

  4. Ciasto jest bardzo orzeźwiające.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 maja Juz sama nazwia brzmi pieknie, zapisuje przepis i dziekuje :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 maja To musi być bajka, limonka z miętą :D
Super orzeźwienie :) A czym to przepić? Chyba tylko cytrynówką ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń