Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto majowa truskawka

Przepis dnia 2018-06-03
Ciasto majowa truskawka

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 6034

Dodano:

Odsłon: 3341

Pięknie wygląda i jest naprawdę pyszne-idealne na sezon truskawkowy-polecam gorąco na niedzielę do kawki

Składniki

  • na biszkopt :
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • na mus truskawkowy:
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • na masę śmietankową:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 150 ml wrzątku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Super ciacho, a ten mech szpinakowy potęguje tylko uczucie łaknienia xD Pycha :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 maja Prezentuje się bardzo apetycznie:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 29 maja Bardzo efektowne ciasto, a do tego z kremówką i mascarpone - musi być pyszne:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń