Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto makaronowe z cukinią

Ciasto makaronowe z cukinią

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6391

Dodano: 25.11.2014

Odsłon: 13733

Zapiekanka w formie ciasta, pieczona w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana.

Składniki

  • 1-2 cukinie
  • opakowanie makaronu Rurki (lub innego kształtu)
  • szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki
  • 100g serka topionego ziołowego
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 2 piersi z kurczaka (opcjonalnie)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy (20cm) tak, by paski zwisały poza boki formy.

    Przecier lub krojone pomidory gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

    Piersi kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i smażymy, aż lekko się zrumienią.

    Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Do gorącego makaronu dodajemy serek topiony i mieszamy, aż ser się roztopi. Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim formę jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, nożem przejeżdżamy wokół boków, by ciasto odeszło. Wierzch tortownicy zakrywamy okrągłą deską do krojenia, odwracamy do góry nogami i zdejmujemy obręcz i dno tortownicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kinia178 20 czerwca 2015 może i wygląda fajnie, ale mi to za fajnie nie wyszło, bo wszystko się ........hehe. Kolejny raz tego nie zrobię, bo w smaku tez d.... nie urywa. Jak dla mnie bardzoooo przeciętne danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń