Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka

Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2751

Dodano:

Odsłon: 5040

ciasto, które podbiło moje serducho od pierwszego wejrzenia :P Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami. Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :)

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu)
  • -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju
  • -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki maki pszennej -3 żółtka -250g masła lub margaryny
  • DODATKOWO -500g malin -1 galaretka malinowa
  • -pół łyżki żelatyny -1 i 3/4 szklanki wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
    Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników.

  2. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.

  3. KREM

    Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
    Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.

    Wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
    Studzimy.

  4. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    I krem gotowy.

  5. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.

  6. WARSTWA MALINOWA

    Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.

  7. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

  8. I gotowe :)
    Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :)
    Bardzo gorąco polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń