Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Makówka

Ciasto Makówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7290

Dodano:

Odsłon: 15975

Dość proste do zrobienia ciasto a zachwyci smakiem i wyglądem.

Składniki

  • Ciasto : 6 jajek
  • cukier 150 g
  • mak 210 g
  • mąka pszenna 115 g
  • mąka ziemniaczana 80 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem : śmietana kremówka 30-36 % 600 ml
  • 1 galaretka krystaliczna
  • Polewa czekolada + prażone płatki migdałowe
  • Poncz : 1/2 szklanki wody
  • herbata
  • 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 26 X 30 cm.
    Poncz.
    Robimy niezbyt mocną herbatę, dodajemy do smaku sok z cytryny i aromat, studzimy.
    Białka w temperaturze pokojowej ubijamy prawie na sztywno.
    Stopniowo po łyżce dodajemy cukier, i dalej ubijamy.
    Na koniec stopniowo dodajemy żółtka i krótko mieszamy tylko do połączenia się składników.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy mak.
    Stopniowo dosypujemy mieszankę do jajek, mieszając delikatnie łyżką od spodu.
    Na blaszkę wyłożoną papierem, wylewamy ciasto.
    Pieczemy 30-35 minut w 160 C do suchego patyczka.
    Po ostudzeniu ciasto kroimy na trzy części.
    Każdą lekko nasączamy ponczem.
    Można też upiec 3 osobne blaty.
    Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklance wody.
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Zimną i lekko tężejącą galaretkę stopniowo wlewamy do śmietany i miksujemy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
    Biszkopty przekładamy masą śmietanową.
    Ciasto wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
    Wierzch polewamy rozpuszczoną, schłodzoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń