Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto makowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1107

Dodano:

Odsłon: 5189

bardzo smaczne ciasto do kawuni

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 jajka + szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • keksówka natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Masło stopić i wystudzić.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Jajka ze szczyptą soli zmiksować i miksując stopniowo dodawać cukier waniliowy i zwykły.
    Po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i stopione masło.
    Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać mak z kokosem.
    Przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45- 50 minut, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą.
    Moja rada:
    Ja miałam tylko 80 gram masła, więc po stopieniu przelałam do szklanki i dolałam tyle oleju, aby tłuszczu było łącznie 0,5 szklanki.
    Ciasto można przekroić i przełożyć masą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń