Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami

Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3922

Dodano:

Odsłon: 4372

Ciasto tortowe z biszkoptem makowym i kokosowym. Ciasto przełożone kremem galaretkowym i z gruszkami. Ciasto pracochłonne ale takie świąteczne bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT MAKOWY:
  • -5 jajek -200 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -100 g. zmielonego maku
  • -1 łyżka soku z cytryny -50 g. gorzkiej czekolady-startej -100 ml. oleju
  • BISZKOPT KOKOSOWY:
  • -6 jajek -120 g. cukru -100 g. mąki tortowej -50 g. kokosu
  • -100 g. biszkopcików-pokruszonych -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM GALARETKOWY:
  • -1 litr napoju o smaku granata -5 łyżek cukru
  • -2 budynie czerwone-1 masło-200 g. -2 galaretki czerwone
  • OWOCE:
  • -ok.10 gruszek parę łyżek soku malinowego, albo innego
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -80 g. pudru cukru -1 śmietan-fix
  • -400 g. jogurtu greckiego. -1 serek mascarpone-250g.
  • -5 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DEKORACJA:
  • -1 owoc granata -1 biała czekolada - 3 łyżki śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt makowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać mak,sok, czekoladę i lekko wymieszać. Na koniec wmieszać olej.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 175 *

    biszkopt kokosowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać kokos, biszkopciki i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *

  2. krem galaretkowy: Ugotować na napoju z cukrem budynie. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i wymieszać.Dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.. Wystudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Miękkim kremem 3/4 posmarować biszkopt makowy.

    Gruszki wcześniej obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasion. Krótko obgotować z pocukrowanej wodzie.Zależy jak twarde gruszki. Wybrać łyżką cedzakową i przestudzić.

    Ułożyć gruszki i na nie posmarować resztę kremu.

  3. Przykryć biszkoptem kokosowym, który nasączyć jakimś sokiem.

  4. krem śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt, potem serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie kokosowym. Posypać wytrzepanymi ziarenkami z granatu.

    Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić nad parą i polać górę ciasta w esy-floresy. Całość schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 lipca Pyszne i aromatyczne ciacho,sorki Teresko,że wszystkich po kolei nie skomentuję,ale czytałam przepisy,na pewno jakieś wypróbuję:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń