Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo-orzechowe

Ciasto makowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1380

Dodano:

Odsłon: 27583

Po prostu pyszne!!! :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MASA MAKOWA:

  2. Mak sparzyć, wystudzić, następnie zmielić.

  3. Margarynę i smalec roztopić w dużym garnku następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, zmielony mak, miod i jajka (nie ubite). Podgrzewać aż masa zgęstnie. Na koniec doprawić aromatem migdałowym.

  4. Gorący mak wyłożyć na biszkopt i ZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA

  5. MASA ORZECHOWA:

  6. Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Pozostawić do wystygnięcia. Utrzeć masło z żołtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodać zimne orzechy - wymieszać delikatnie.

  7. Przygotowaną masę orzechową wyłożyć na masę makową. Gorę ciasta posypać startą czekoladą i schłodzić w lodowce

  8. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 18 października 2013 Ciasto jak marzenie,akurat kupiłam masę makową w Lidlu i to pyszne ciasto z pewnością zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 listopada 2010 apetycznie wygląda ja niestety nie piekę ciast z makiem bo moje dzieci nie lubią,natomiast ja bardzo,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń