Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 317

Dodano:

Odsłon: 1023

Przy pierwszym naszym spotkaniu, ciasto kompletnie mi nie podeszło. Przy drugim już serce mocniej zabiło ;)

Składniki

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka malin
  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Umieścić wszystkie produkty na stolnicy, zagnieść ciasto, schłodzić zawinięte w folię spożywczą przez 60 minut w lodówce. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na dno blachy - można rozwałkować, można lepić spód z kawałków, jak kto woli. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.

    2 malinowe galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć - dodać maliny. Tężejącą galaretkę wylać na blat kruchego ciasta. Wsadzić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianą. Stopniowo dodawać mascarpone. Dosłodzić do smaku. Wyłożyć na galaretkę.

    Uwaga! Składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone!

  2. Jeżeli chodzi o bezę, białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodać cukier. Kiedy piana będzie błyszcząca, można dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Tortownicę odwrócić dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze, posypać płatkami migdałowymi.

    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Można przechowywać do 3 dni w lodówce (jeżeli tyle dotrwa) ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń