Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto: Malinowa chmurka.

Ciasto: Malinowa chmurka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 547

Ciasto pracochłonne i nie należące do tanich ale warto zrobić przynajmniej raz w sezonie dojrzewania malin, ponieważ ze świeżymi owocami smakuje najlepiej.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki (zmieszanej w równych proporcjach-tortowej i ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka gorącej wody
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • Warstwa malinowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka zmiksowanych i przetartych malin
  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • otarta skórka z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    :Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i przesiane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać gorącą wodę.
    Przelać do tortownicy o wymiarach 25/34 cm.
    Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni.

  2. Beza

    Białka ubijać aż zmienią barwę na zupełnie białą.
    Wciąż ubijając dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Przełożyć do tej samej tortownicy, w której piekł się biszkopt.
    Piec przez 10 minut w temperaturze 160 stopni a następnie suszyć przez 2 godziny w temperaturze 120 stopni.

  3. Warstwa malinowa:

    Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody.
    Po lekkim przestudzeniu, dodać 1 szklankę musu ze świeżych malin.
    Odstawić do lekkiego stężenia.

  4. Bita śmietana:

    Zimną śmietanę ubić z łyżką cukru i serkiem mascarpone.

  5. Składanie ciasta:

    Biszkopt- warstwa malinowa-bita śmietana- beza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń