Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Malinowa Wkładka.

Ciasto Malinowa Wkładka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 309 Ocena: 4144

Dodano:

Odsłon: 2795

Ciasto z Malinową Wkładką, wykończone Herbatnikami,oraz Polewą z Jogurtu Greckiego.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3\4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • Wkładka Malinowa:
  • 0,5 kg malin
  • 0,5 szkl.cukru
  • 1,5 szk.wody
  • 2 budynie malinowe
  • 1 galaretka malinowa
  • Pianka:
  • 0,5 l kremówki
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
  • Polewa:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki 18 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką,i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 25x36 cm,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

    Do garnka wlewamy szkl.wody i wsypujemy cukier oraz maliny,wszystko zagotowujemy,w połowie szkl wody rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotujących się malin,mieszamy energicznie,aż masa zgęstnieje,wsypujemy suchą galaretkę,mieszamy energicznie do połączenia,gdy masa lekko przestygnie wykładamy ją na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy,wkładamy ciacho do lodówki.

    Rozpuszczamy galaretkę w 1 szk.wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Kremówkę i mascarpone wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,po czym kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder,serek mascarpone,ubijamy,następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia,wylewamy masę na wkładkę malinową,wykładamy na wierzch herbatniki i rozsmarowujemy polewę.

  2. Do cukru pudru dodajemy jogurt grecki i mieszamy do połączenia,następnie rozsmarowujemy na herbatnikach i

  3. ciasto wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 czerwca zabieram,kciuka zostawiam;bardzo jestem ciekawa tej polewy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń