Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3723

Dodano:

Odsłon: 51518

Ciasto z marchewki? Jak najbardziej. Pyszny, delikatny wypiek o mocnym aromacie cynamonu.

Składniki

  • marchew - 0,5 kg
  • cukier trzcinowy - 25 dag
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 20 dag
  • jajka - 3 sztuki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka + odrobina
  • cynamon - 1 łyżeczka świeżo startego
  • płatki migdałowe - 2 łyżki + trochę do ozdoby
  • cukier poder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do makutry przesypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do tego sodę, cynamon, cukier. Wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy całość na gładką masę. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Mieszając ciasto dodajemy startą marchew i płatki migdałów.

  2. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być już rozgrzany do temperatury 190 stopni Celcjusza. Pieczemy ciasto marchewkowe 60 minut na środkowej półce. Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałów.

  3. Zapraszamy po inne wypieki oraz świąteczne przepisy :) Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń