Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1790

Dodano:

Odsłon: 72714

wilgotne, tanie, proste i szybkie-cóż chcieć więcej-dziś w roli głównej ciasto marchewkowe

Składniki

  • 80 dag obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 175 ml oleju
  • 17,5 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z olejem i rozkłóconymi jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, skórką pomarańczową oraz cukrem. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 180 st. C. Formę do pieczenia (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy marchewkową masę. Pieczemy 45 min. Po tym czasie zostawiamy cisto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pati2354 13 września 2014 Zabrałam sie dziś do zrobienia tego ciasta i cóż... Po wyciągnieciu z piekarnika wciąż było mokre w środku. Więc włożyłam ciasto na kolejne 30 minut do piekarnika i po tym czasie tez było nie upieczone... Odpowiedzi: 3 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń