Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 697

Dodano:

Odsłon: 12632

Proste, bardzo dobre i bardzo słodkie ciasto z dodatkiem marchewki. Idealne do kawy.

Składniki

  • na ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki ciemnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • ekstrakt z wanilii
  • 1,5 szklanki cukru pudru
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:


    ciasto:
    1.Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
    2.Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    3.Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
    4.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
    5.Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
    6.Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.

  2. krem:
    1.Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń