Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe .

Desery

Autor: Ladylaura

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 198

Dodano: 29.10.2016

Odsłon: 2938

Jeśli szukacie przepisu na idealne ciasto marchewkowe ,to to spełni wasze oczekiwania – wilgotne ,nie za słodkie ,przyjemnie chrupiące orzechami .

Składniki

  • Tortownica 18 cm:
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej ,może być pszenna
  • 0,5 szklanki ciemnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
  • 2 plastry ananasa z puszki ,pokroić drobno
  • Dodatkowo - orzechy ,migdały ,pestki dyni do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche :mąkę ,
    cukier ,sól ,sodę ,proszek do pieczenia i cynamon .Przesiać .

    W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem .
    Połączyć zawartość obu naczyń ,dodać odciśniętą z soku marchewkę
    ananasy i orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich
    składników.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
    pieczenia i posypujemy orzechami .
    Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń