Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marchewkowe w Pełnej Krasie.

Ciasto Marchewkowe w Pełnej Krasie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2462

Dodano:

Odsłon: 208

Ciasto obłędnie pachnie cynamonem i jest wilgotne,a co najważniejsze nie jest za słodkie.

Składniki

  • Tortownica 24
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
  • Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 30- 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Polewa:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml soku marchewkowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni,blachę 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(ja zrobiłam na okrągłej).
    Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlewać na przemian olej,wsypywać mieszankę mączną,aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.

  2. Marchew mocno odcisnać z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką,wylać masę na blaszkę i piec ok 50 min.do suchego patyczka.Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.po czym wyjąć na kratkę do przestygnięcia.

  3. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy zabrać się za zrobienie kremu.

  4. Krem:
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
    Ciasto przekroić w poprzek,na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać,położyć wierzchni blat i go wyrównać.

  5. Polewa:
    Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.

  6. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

  7. Udekorować górę wedle własnego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń