Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe to klasyka wśród jesiennych wypieków. W tej wersji polewa ma delikatny, cytrynowy aromat, który bardzo dobrze współgra z cynamonem i kremowym serkiem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Ciasto: Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kurkumą. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Krem: Miękkie masło rozetrzeć w misce mikserem lub wypukłą stroną łyżki. Stopniowo dodawać serek, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście przy pomocy szpatułki.
Dekoracja: Ciasto pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować powidłami, orzechami włoskimi i skórką cytrynową.