Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 2605

Aromatyczne ciasto w klimacie nawiązującym do kończącego się lata.

Składniki

  • 2 jaja
  • 2 duże marchewki
  • 150 g cukru
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 0,5 jabłka
  • 50 g orzechów włoskich
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew obieram, myję i ścieram na małych oczkach. Orzechy tnę na drobne kawałki, a jabłko myję, obieram, wycinam gniazdo nasienne i tnę w kostkę.Jaja ubijam na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając miksowania dodaję stopniowo cukier, a gdy masa stanie się jednolita i puszysta, wlewam cienkim strumieniem olej rzepakowy. Następnie, miksując na małych obrotach, dodaję mąkę, sól, sodę i cynamon.

  2. Do ciasta wrzucam marchew, jabłka i orzechy. Całość łączę za pomocą łyżki i wylewam na wyłożoną papierem blaszkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekę około godziny do tzw. suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń