Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kokosowym budyniem

Ciasto marchewkowe z kokosowym budyniem

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3008

Dodano: 06.09.2017

Odsłon: 20883

Wilgotne ciasto długo zachowujące świeżość, przykryte budyniem z wiórkami kokosowymi

Składniki

  • CIASTO MARCHEWKOWE:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier brązowy/biały 2 szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Margaryna ¼ kostki
  • Olej 1 szklanka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Marchew starta 1 szklanka
  • Jabłka 2 szt.
  • BUDYŃ KOKOSOWY:
  • Mleko 0,75 ml
  • Cukier biały 1 szklanka
  • Budyń śmietankowy (bez cukru) 2 opakowania
  • Wiórki kokosowe 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO MARCHEWKOWE: W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy do tego stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz wlewamy olej i rozpuszczoną margarynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z ciastem wsypujemy startą marchewkę oraz jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę (użyłam tej o wymiarach 26x38cm ) wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

  2. BUDYŃ KOKOSOWY: Odrobinę mleka odlewamy do miski, wsypujemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek budyniowy się rozpuścił. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz wiórkami kokosowymi (wiórki muszą zmięknąć). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy (energicznie mieszając), zagotowujemy i gorący krem wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Odstawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 września Cudowne ciasto! <3 Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! Niebo dla podniebienia :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 07 września A ja, kiedy robiłem pierwszy raz ciasto marchewkowe, byłem mądrzejszy od przepisu :P Jak marchewkowe, to helloł! Marchewki "cza"...zabić można było :P
Twoje wygląda na idealne <3
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 07 września Czy nie lepsze były by budynie na mleczku kokosowym ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń