Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym z awokado

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1127

Dodano:

Odsłon: 2017

Proste ciasto marchewkowe, którego smak podkręca krem czekoladowy na bazie awokado i banana. Polecam!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • krem czekoladowy:
  • 1 duże awokado - musi być mięciutkie
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżka miodu
  • 3-4 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na tarce.
    Jajka z cukrem ucieramy na puszyste masę. Dodajemy olej i sok wyciśnięty z pomarańczy. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchewkę.
    Dużą blachę ( u mnie 42x 29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temp.180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

  2. Krem czekoladowy
    Awokado, banany , miód i kakao blendujemy na gładką masę. Staramy się nie wyjeść wszystkiego z miski :) i smarujemy ciasto grubo powstałym kremem. Posypujemy kakao. Pyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń