Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami

Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 1998

Jest wśród Was ktoś kto lubi ciasto marchewkowe? Jeżeli tak to przygotowałam idealny przepis na ciasto marchewkowe z kremem, orzechami włoskimi i kawą cynamonową. Wierzch ciasta udekorowałam kremem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i małej ilości cynamonu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g startej marchewki
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 260 g mąki
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kawy cynamonowej lub zwyklej mielonej
  • 50 ml wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki kremówki (schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawę przygotowałam w ekspresie przelewowym, może być również ze zwykłej kawiarki (2 łyżeczki kawy w 50 ml wrzątku), odstawiłam do przestygnięcia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

    Wsypujemy wszystkie suche składniki, zmielone orzechy włoskie (ja je mieliłam w kielichowym blenderze), startą marchewkę oraz zimną kawę. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

  2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż całość będzie gęsta.

    Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń