Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1507

Dodano:

Odsłon: 6104

Na blogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ;) Polecam bardzo ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać.

  3. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.

  4. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.

  5. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń