Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnimi czasy to ciasto zostało moim ulubionym deserem. Jest idealne, czuć w nim cynamon (który uwielbiam!), kokos, orzechy. Wszystkiego dopełnia polewa z serka homogenizowanego. Niebo w gębie.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 138
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7417
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 175
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 199
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 138
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7417
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 175
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 199
Składniki
Jajka z cukrem ubijamy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po trochu na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i olej. Kiedy wszystko się wymiesza dodajemy posiekane orzechy włoskie, kokos i marchew. Wszystko dokładnie mieszamy (u mnie ten etap odbywał się łyżką). Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Ciasto wykładamy na średnią tortownicę, posmarowanej tłuszczem i posypaną kaszą manną (ewentualnie mąką lub bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 45 minut.
Po 45 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Robimy polewę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Masa nie powinna być za rzadka, ale też nie za gęsta. Polewamy wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki. Przed podaniem polecam posypać rozpuszczalnym kakao. :) SMACZNEGO! ;)