Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowo buraczane

Ciasto marchewkowo buraczane

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1980 Ocena: 9908

Dodano: 25.03.2018

Odsłon: 515

Smaczny i aromatyczne placek na świąteczny stół.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka
  • Olej 1 szklanka
  • Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka
  • Marchewka starta 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 łyżka
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Cukier puder do posypki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiec. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń