Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marchewkowo-cukiniowe"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i obsyp mąką podłużną formę.
Wsyp do dużej miski obie mąki, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszaj suche . Dodaj starte marchewkę i cukinię, rodzynki oraz migdały. Wymieszaj wszystkie .
Mikserem wymieszaj zsiadłe mleko (lub kefir), sok i jajka. Następnie, dalej mieszając, dodawaj stopniowo suche . Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Piecz 45-50 minut (do czasu, gdy patyczek wsunięty w ciasto będzie suchy). Pozostaw ciasto w formie jeszcze 5 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie odwracając formę do góry dnem, wyłóż je na ażurową podstawkę, aby całkowicie wystygło.
Na dekorację wlej do cukru sok pomarańczowy i mieszaj, aż uzyskasz gładki lukier. Wylej gotowy lukier na ostudzone ciasto i posyp wiórkami skórki pomarańczowej.Źródło: Olivia