Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchwiowo-buraczkowe

Przepis dnia 2011-04-13
Ciasto marchwiowo-buraczkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9154

Dodano:

Odsłon: 11312

miałam małe obawy co do tych buraczków w cieście ale ciekawość wygrała i opłacało się :-) smak - bezcenny :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zetrzeć buraki i marchewkę na tarce o dużych oczkach. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki, marchew, orzechy i rodzynki. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do blachy o wymiarach 29x33 (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą), piec w temp. 180 stopni ok. 1 godziny.

  2. Ugotować budynie na ptysiu lub kubusiu. Przestudzony placek przekroić na pół. Przełożyć budyniem. Można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 17 lutego 2013 Ciasto smakuje rewelacyjnie, tylko że za drugim razem spróbuje buraki zetrzeć na drobniejszych oczkach, za przepis 5-ka :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 kwietnia 2011 akurat z Pysia robiłam i rzeczywiście był malinowo-poziomkowy :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 kwietnia 2011 To najbardziej oryginalne ciasto jakie widziałam :) A Kubuś był czysty marchwiowy czy z malinami ? (bo na zdjęciu masa ma lekko malinowy odcień)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 13 kwietnia 2011 Lubie eksperymentować. Na pewno zrobię to ciacho.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 kwietnia 2011 tak, dokładnie...pysio należy użyć zamiast mleka i nic absolutnie się nie przypala :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mien1985 10 kwietnia 2011 Ekscytujący, intrygujący przepis, ale mam pytanie jak to ugotować budyń na soku marchwiowym? Rozumiem że trzeba go użyć zamiast mleka, ale czy to się nie przypala??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń