Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marmurkowe z nutellą

Przepis dnia 2012-10-13
Ciasto marmurkowe z nutellą

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2793

Dodano: 09.10.2012

Odsłon: 28748

Pyszne i proste danie z nutellą.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 226 g masła, miękkiego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki nutelli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy. Keksówkę o wym. 22x12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 15 października 2012 Cięzkie w spozyciu,pewno za dużo było ciasta z nutellą ale w smaku dobre

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SYLA29 10 października 2012 A można zamiast nutelli dodać kakao ? Jeżeli tak to w jakiej ilości ? ciacho do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń