Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z porzeczkami i makiem

Ciasto maślankowe z porzeczkami i makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 5195

Dodano:

Odsłon: 391

Szybkie i pyszne ciasto :)

Składniki

  • Mąka pszenna 350 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Cukier ok 3/4 szkl
  • Cukier waniliowy,paczuszka
  • Maślanka 1 i 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt
  • Masło 100 g
  • Mak ok 3 łyżki
  • Porzeczki ok 1 szklanki
  • Na kruszonkę :
  • Mąka pszenna ok 3/4 szkl
  • Cukier ok 1/2 szkl
  • Masło ok 100 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyć i osuszyć.

    Masło roztopić i wystudzić.

    Połączyć w jednym naczyniu maślankę,jajka i masło a w drugim przesianą mąkę z sodą,cukry i mak a następnie dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.

    Obie masy połączyć dokładnie krótko i delikatnie mieszając.

    Zrobić kruszonkę : połączyć składniki na kruszonkę rozcierając palcami do uzyskania struktury grudek.

    Ciasto przełożyć na blachę i posypać przygotowaną kruszonką.

    Piec w temp 180 st ok 40 min do tzw "suchego patyczka"
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń