Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z rabarbarem i agrestem

Ciasto maślankowe z rabarbarem i agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6458

Dodano:

Odsłon: 449

Ciasto z maślanką, agrestem i rabarbarem. Ciasto z bezą i kruszonką, kruche i pyszne.

Składniki

  • CIASTO MASLANKOWE:
  • -3 jajka -5 żółtek -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 szklanki maślanki -2,5 szklanki mąki
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szklanki oleju
  • OWOCE I WARZYWO:-agrest z rabarbarem ok. 500 g.
  • BEZA: -5 białek
  • -3/4 szklanki cukru -1 budyń -3 łyżki oleju
  • KRUSZONKA:
  • -200 g. masła -100 g. cukru
  • -kilka kropel ekstraktu waniliowego -200 g. mąki
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto-Jajka i żółtka zmiksować z cukrem, potem maślanką. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Przesiać tam budyń, wymieszać a na koniec wymieszać z olejem. Wyłożyć na ciasto.

  3. Rozsypać agrest i pokrojony rabarbar. Rabarbar można na godzinę przed użyciem,zasypać cukrem.

  4. kruszonka-zmiksować masło z cukrem i wanilią. Przesiać tam mąkę i zmiksować. Rozsypać po owocach.

  5. Piec ok.50-60 min. w 175 *C.
    Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń