Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :)

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 2945

Dodano:

Odsłon: 9460

Sezon truskawkowy w pełni, chcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju
  • -250ml maślanki -3/4 szkl cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka
  • KRUSZONKA -10 łyżek mąki -8 łyżek oleju
  • -6 łyżek cukru -pół łyżki cukru waniliowego
  • DODATKOWO -około 200g truskawek
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy.

  2. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek.

  3. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu)

  4. KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam sypka kruszonka.

  5. Kruszonką posypujemy ciasto,

  6. i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie.

  7. Ciasto studzimy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń