Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Meduza

Ciasto Meduza

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 924

Dodano:

Odsłon: 37206

Łatwe w przygotowaniu, niezbyt słodkie, ale wilgotne ciasto z galaretką oraz masą budyniową na spodzie orzechowo-jabłkowym. Przepis zaczerpnięty z książki "101 ciast siostry Anastazji".

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szkl. cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szkl. cukru, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, jabłka, na końcu ubitą pianę z białek. Wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą . Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów.

  2. Przygotować masę budyniową: ananasy odsączyć z zalewy. Do zalewy dolać wody tak by było pół litry. W 1/3 szkl. rozpuścić budyń i 1 łyżkę mąki, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić w odrobinie mniej wody niż jest podane na opakowaniu.

  3. Na ostudzone ciasto wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć plastry ananasa (w środek ananasa można ułożyć wiśnie z kompotu lub dżemu), zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdzior88 18 lipca 2013 Upiekłam i bardzo dobre:) staje się moim ulubionym ciastem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

matylda450 09 czerwca 2010 to ciasto polecam karzdej gospodyni,jest poprostu pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 27 maja 2010 ja piekłam nie całe 45 minut :)

A ciacho pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 26 maja 2010 Myślę, że tak. Ale nie ma co się trzymać sztywno temp. i czasu pieczenia, bo napewno zobaczysz jak ciasto odchodzi od brzegów i wtedy będzie ok :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 25 maja 2010 Czyli piec ok 40 do 50 minut wystarczy???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 24 maja 2010 Ja piekę trochę na wyczucie. Myślę, że tak 150 stopni i piec , aż brzegi będą odchodzić od brytfanny. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 24 maja 2010 Ja planuje to ciasto zrobic na dzien matki :) hihi, br /
br /
W srednio nagrzanym pikarniku czyli na ile stopni???
Pytam sie bo za bardzo niewiem. :)
I ile powinno sie mniejwiecej ono piec. :) ??????????? ??????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 18 maja 2010 Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń