Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miętowe z rabarbarem

Przepis dnia 2019-06-30
Ciasto miętowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 557 Ocena: 9825

Dodano:

Odsłon: 935

Proste i szybkie ciasto o bogatym aromacie i kontraście słodkości i kwaskowatości. Rewelacyjne.

Składniki

  • masło lub margaryna 125 g
  • cukier 145 g
  • 2 jajka
  • mąka pszenne 170 g + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko 7-8 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • liście świeżej mięty 32-35 g
  • 2-3 łodygi rabarbaru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm posmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Miętę płuczemy, osuszamy , rozdrabniamy w robocie 1 sokiem z cytryny.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko.
    Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy.

  3. Ciasto przekładamy do torownicy.
    Łodygi rabarbaru tniemy na romby o boku ok. 3-4 cm i układamy na cieście. Możemy je lekko docisnąć.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.

  4. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkaPistacja 02 lipca Wyszło pyszne i śliczne. Nigdy bym nie wpadła na dodanie takiej ilości mięty. ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca to ciasto musi miec fantastyczny smak, poza tym pieknie wyglada.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 25 czerwca Super pomysł z miętą i do tego bardzo ładnie się prezentuje :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń