Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto migdałowo-czekoladowe"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 239
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 471
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 239
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 471
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Masło stopić, wystudzić. Gorzką czekoladę drobno posiekać albo zetrzeć na tarce (nie będzie kleić się do tarki, jeśli ją wcześniej schłodzimy w lodówce). Jajka wbić do miseczki. Dodać szczyptę soli.
Ubić mikserem na puszystą masę. Podczas ubijania porcjami wsypywać 10 dag cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypać do masy jajecznej.
Dodać posiekane migdały, posiekaną czekoladę oraz stopione masło. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Półokrągłą foremkę o długości 30 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40- -45 minut.
Ciasto najpierw studzić 5 minut w foremce. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałe 2 łyżki cukru stopić na jasny karmel. Zdjąć z ognia. Dodać migdały. Wymieszać je z karmelem. Przełożyć na pergamin, odstawić do zastygnięcia.
Polewę czekoladową roztopić według przepisu na opakowaniu. Ciasto oblać polewą. Udekorować migdałami w karmelu.Źródło: Życie na gorąco