Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto milka vel mleczna kanapka

Ciasto milka vel mleczna kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 69051

Więcej

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 8 jajka
  • 8 łyżki cukru
  • 8 łyżki mąki
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżki kakao
  • 8 łyżki ciepłej wody
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżki cukru sypkiego
  • 100 g margaryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy. Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny. Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową. Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy. Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna-morawska-16 17 marca 2014 zrobilam wszystko zgodnie z przepisem niestety musze napisac, ze ciasto powinno zmienic nazwe na mleczny niewypal. masa sie porozlewala, chociaz zostawialm ciasto na cala noc w lodowce. smak rowniez nie jest jakis wystrzalowy. szkoda skladnikow i czasu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 23 listopada 2012 Przepis jest jak najbardziej przeze mnie sprawdzony i ta fotka to potwierdza :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 23 listopada 2012 Myślałam,że na smakerze są przepisy sprawdzone. Pomyliłam się

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 23 listopada 2012 Po nocy próbowałam ukroić sobie kawałek ciasta i co?! Ciasto musiałam nakładać łyżką bo krem nie siadł się,mimo że robiłam zgodnie z przepisem w dodatku sugerowałam się komętarzem Kazimierza. NIE POLECAM

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 23 września 2012 być może , następnym razem będę długo gotował tę masę . ale ciasto smakowo super. Należało by w takim razie zaznaczyć w przepisie że należy długo gotować , bo ja zasugerowałem się masa budyniową , zagotowałem jak budyń i już, a wychodzi na to że trzeba mocno odparować wodę . Bardzo dziękuje za odpowiedź myślę że następnym razem masa wyjdzie idealna . Pozdrawiam serdecznie . Kazimierz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 23 września 2012 Nie ma żadnej skuchy, ja robiłam z tego przepisu i masa była gęsta. Może za mało gotowałeś?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 23 września 2012 Przepis mnie zainspirował , postanowiłem wziąć się za przygotowanie, no i skucha, ciasto wyszło spoko , ale w przepisie na masę chyba jest jakiś błąd, albo za mało maki ziemniaczanej albo 670 ml mleka to za dużo, nie wiem ? bo masa wyszła mało stabilna praktycznie nie ma konsystencji , czy jest jakiś błąd ? czy w czym jest problem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 03 września 2012 Ja mam kakao z zagranicy, ale w Polsce na pewno są też dobre firmy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 03 września 2012 Właśnie! :-) Ciasto wygląda obłędnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń