Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten dostałam od koleżanki na studiach. Ciasto robię zazwyczaj na Święta Wielkanocne, bo jest dosyć proste i bardzo smaczne :)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 736
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 736
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, do jednej porcji dodać kakao, odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni C. Zostawić do przestygnięcia, potem placki nakryć wilgotną ściereczką, wtedy nie będą zbyt twarde.
Do masy najpierw trzeba zrobić zasmażkę. 0,5 kostki masła należy rozpuścić na wolnym ogniu i dodać 4 łyżki mąki tortowej. Całość mieszać, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy, należy uważać, aby nie przypalić masy. Ostudzić.
0,5 litra mleka mocno podgrzać i dodać cukier waniliowy. Do gorącego płynu dodać ostudzoną zasmażkę, całość mieszać na wolnym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej masy, o konsystencji gęstego budyniu, nie przypalać! Ostudzić. Następnie kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru i dodać ostudzony budyń. Placki miodowe nasączyć, np.: mocną herbatą z dodatkiem rumu. Na dolny, jasny placek nakładamy powidła śliwkowe, następnie masę, placek ciemny (nasączyć), powidła, masa, jasny placek (nasączyć). Polać przygotowaną polewą kakaową: masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i wodę (opcjonalnie można dodać rum lub wódkę), wszystkie składniki wymieszać na małym ogniu na gładką, dosyć gęstą polewę, od razu wylać na ciasto, gdyż szybko zastyga. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy placki nawilgną. Smacznego!!!