Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z migdałami - przepis

Ciasto miodowe z migdałami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2786

Dodano: 15.08.2012

Odsłon: 18224

Pysznie miodowe, wilgotne, delikatne, miękkie.

Składniki

  • 175 g masła, miękkiego
  • 85 g płynnego miodu + 4 łyżki do polania na wierzch
  • 85 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + 1 białko
  • 85 g płatków migdałowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przekładamy masło, miód, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jogurt, 1 całe jajko oraz żółto ( białko zostawiamy na później do ubicia ). Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Białka jedno oddzielone od żółtka, które dodaliśmy do ciasta i jedno przygotowane wcześniej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy delikatnie do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Foremkę ( keksówka ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 -55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, polewamy wierzch dwoma łyżkami miodu i lekko posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika na 5 min. w temp. 160 C. Po tym czasie polewamy ponownie 2 łyżkami miodu i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń