Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto miodowo-karmelowe"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 160
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 160
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Składniki
Do zwilżonego wodą garnka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Następnie wlej miód i mieszając podgrzewaj ok. 3 min. Do gorącej masy dodaj masło lub margarynę. Podgrzewaj wciąż mieszając, aż tłuszcz się roztopi i wszystkie dokładnie się połączą. Wystudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Do naczynia wbij jajka, zmiksuj. Nie przerywając miksowania wlej wystudzoną masę miodowo-maślaną. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp mąkę wraz z proszkiem oraz orzechy. Miksuj tak długo, aż wszystkie dokładnie się połączą.
Foremkę posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Ciasto możesz udekorować lukrem miodowym. Do 1 szklanki cukru pudru dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżkę miodu oraz 2-3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, by nie było grudek.
80 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie