Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Autor: pasjonata

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 325

Dodano: 11.07.2017

Odsłon: 7222

Kiedyś poszukiwałam przepisu na tort czekoladowy. Przepis zmodyfikowałam i wyszło ciasto czekoladowe.

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki kakao
  • krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 gorzkie czekolady
  • mały słoiczek dżemu do posmarowania (może być z czarnej porzeczki)
  • do nasączenia:
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka. Miksować mikserem na małych obrotach. Mąkę przesiać z kakao, dodać olej. Delikatnie wymieszać. Przelać do brytfanki i piec ok. 35- 45 min. w temp 180 st. C.

  2. Przygotować krem.

    Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Należy uważać aby nie miksować zbyt długo, ponieważ może nam się zważyć i wyjdzie masło :) .


    Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek z gotującą się wodą - miseczka nie powinna dotykać wody). Zostawić do przestygnięcia.

  3. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką – można użyć miksera, ale krótko i na wysokich obrotach.

    Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy płat biszkoptu nasączyć ponczem. Na to dżem, krem i przykryć drugim biszkoptem, tego też możemy posmarować dżemem, ale jak tego nie zrobimy to też wyjdzie pyszny.. Placek wstawiam do lodówki na całą noc.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń