Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4917

Dodano:

Odsłon: 1916

Ciasto z dwoma plackami czekoladowymi. Ciasto z kremem jogurtowo-czekoladowym.Ciasto bardzo czekoladowe i pyszne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE: 2 x
  • -125 g. masła -150 g.czekolady mlecznej -5 jajek
  • -170 g. cukru pudru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POTRZEBA:
  • -220 g. powideł śliwkowych -ok.200 g. podłużnych biszkoptów
  • KREM JOGURTOWO-CZEKOLADOWY:
  • -100 g. czekolady gorzkiej -100 g. czekolady mlecznej
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -800 g. jogurtu greckiego -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1/4 szklanki wody do kawy
  • -35 g. żelatyny -1/2 szklanki wody do żelatyny
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -125 g. masła -100 g. czekolady mlecznej
  • -5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -1 łyżka żelatyny
  • -ok.2 łyżek gorącej wody -5 łyżek kwaśnej śmietany
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego, od czasu do czasu przemieszać.Czekolady przełożyć do większej miski, dodać żółtka, połowę cukru pudru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Białka ubić z resztą cukru i dodać porcjami do ciasta. Można wkręcić mikserem na niskich obrotach. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok.30 min.
    Drugi placek upiec tak samo z takich samych składników.

  2. Jeden placek ułożyć w blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować powidłami.
    Ułożyć biszkopciki.

  3. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić z godzinę w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Kawę zaparzamy i przelać do żelatyny. Schłodzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem z fixem. Następnie stopniowo dodawać jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę z kawą i zmiksować ale krótko.Wyłożyć na biszkoptach.

  4. Przykryć drugim plackiem i schłodzić.
    polewa czekoladowa- W garnuszku wymieszać kakao z pudrem,dodać połamaną czekoladę i masło.Wstawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając. Dodać po łyżce śmietany i wymieszać. Posmarować górę ciasta , lecz zostawić trochę.

  5. Przelać do buteleczki z dozownikiem. Jak polewa będzie jeszcze gęstniała to polać dodatkowo ''za nitka'' w/g własnej fantazji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń