Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mrowisko

Ciasto mrowisko

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 411

Dodano:

Odsłon: 8201

prosto z podlasia

Składniki

  • ciasto na dwa średnie mrowiska:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • syrop:
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g masła
  • dodatkowo: mak, rodzynki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy, następnie dodajemy partiami mąkę. Pod koniec, ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy ciasto na około 20-30 minut, by odpoczęło.

  2. Ciasto dzielimy na parę części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 mm. Placki dzielimy na paski, kwadraty ok.5x5 cm.
    Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Najlepiej przed wrzuceniem na patelnie rozwałkować jeszcze raz kawałeczki, gdyż ciasto się schodzi.

  3. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, masło oraz łyżkę wody i podgrzewamy do połączenia składników.

  4. Kawałki ciasta układamy warstwami, każdą z nich polewamy syropem, posypujemy makiem oraz rodzynkami.
    Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. reklamówka czy celofan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń