Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na biszkopcie z jabłkami, budyniem i wiórkami kokosowymi

Ciasto na biszkopcie z jabłkami, budyniem i wiórkami kokosowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 3720

Bardzo dobre słodkie ciasto, idealne na spotkania rodzinne

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i pól szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 20dkg margaryny
  • 20dkg wiórków kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierw robimy biszkopt.
    Z 6 jajek bierzemy 4 i oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając pół szklanki cukru i żółtka.
    Do masy dodajemy przesiane mąki delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki.
    Spód prostokątnej blaszki należy posmarować margaryną i delikatnie obsypać mąką. Nie należy smarować boków. Nałożyć ciasto i je wyrównać.
    Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 minut lub do "suchego patyczka"

    Po upieczeniu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia.

  2. Jabłka obrać i pokroić (najlepiej w plasterki) ugotować kompot z 3/4 litra wody. Jabłka odcedzić,a na kompocie ugotować 2 budynie śmietankowe dodając ok. 2 łyżki cukru.
    Jabłka z kompotu wyłożyć na ostudzony biszkopt, a na to budyń (powinien być dosyć gęsty).

  3. Margarynę rozpuścić, wymieszać z wiórkami kokosowymi i ostudzić.
    Pozostałe jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę.
    Wszystko ze sobą połączyć i wyłożyć na blachę.
    Zapiekamy wszystko razem przez około 20 minut w 170ºC

    Ciasto po zapieczeniu i ostygnięciu jest gotowe do jedzenia.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 06 kwietnia 2017 jakiś chochlik się tu wkradł i zabrał przygotowanie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń