Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na kefirze

Ciasto na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5940

Dodano:

Odsłon: 6132

Ciasto pachnące cytryną, nie za słodkie, dzięki kefirowi dłużej zachowuje świeżość.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g ( lub 450 g + 50 kokosowej )
  • drożdże 40 g
  • cukier 120 g - 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • mleko lekko ciepłe 200 ml
  • kefir 140 ml
  • tłuszcz 100 g
  • skórka z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe 30 g
  • borówki 400 g
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka kwadratowa 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
    Kefir wyjąć z lodówki aby osiągnął temperaturę pokojową.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć w niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
    Tłuszcz rozpuścić i ostudzić.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, kefir, cukier waniliowy, tłuszcz, zetrzeć skórkę z cytryny.
    Wyrobić dokładnie. Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno być dość luźne.
    Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 % wyłożyć je na blaszkę.
    Ciasto jest dość miękkie i dobrze jest lekko natłuścić ręce oliwą.
    Wyrównać powierzchnię, posypać polową wiórków kokosowych, wyłożyć borówki, lekko docisnąć i znowu posypać wiórkami.



  2. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 160 C, wstawić ciasto i piec około 50 minut, potem zwiększyć temperaturę do 175 C i podpiec jeszcze 5 minut do przyrumienienia.
    Można delikatnie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 20 lipca Uwielbiam ten rodzaj ciasta,zawsze tylko owoce zmieniam,i za każdym razem pycha :-)Pierwsza klasa.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń