Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto  na kefirze z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3974

Dodano:

Odsłon: 4959

Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owoców to oczywiście można użyć dowolne. Polecam serdecznie.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 szkl. jagód
  • 2-3 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, aż wyraźnie powiększą objętość. Dodać cukier i extrakt waniliowy. Nadal ubijać, aż się rozpuszczą. Dodać olej. Wymieszać dokładnie łopatką. Dodać kefir i znów dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C 65-70 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Uwaga! Temperatura pokojowa wszystkich składników gwarantuje
    dobry wypiek ciasta, każdego, nie tylko tego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń