Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 7695

smaczności

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • 80 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 jaja
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Mikserem ubij masło, dodawaj cukier, miksuj cały czas. Po kolei wbijaj jajka. Miksuj, aż masa będzie jasnokremowa i puszysta. Dodaj część mąki, część maślanki, następnie resztę mąki i resztę maślanki, skórkę cytrynową. Cały czas intensywnie miksuj, aż ciasto będzie miało gładką, rzadką konsystencję.

  2. Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej krążkiem pergaminu. Piecz w piekarniku (180 st. C) przez 1 godz. i 10 minut. Posyp owocami i cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alvesta 27 lipca 2014 Witaj, ile maslanki, bo nie wspomnialas o niej w sklladnikach

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń