Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na oleju z gruszką i powidłami

Ciasto na oleju z gruszką i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 6868

Dodano:

Odsłon: 8687

Najprostsze ciasto świata wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Do środka dajemy kawałki gruszki, ciasto polewamy różowym lukrem. Zachwyt na stole murowany.

Składniki

  • mąka pszenna 170 g
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy 60 ml
  • cukier 110 g
  • mleko 125 ml
  • powidła 70-80 g
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • kakao 1 łyżeczka
  • cynamon 3/4 łyżeczki
  • imbir 1/3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • gruszka twarda ok. 300 g
  • Lukier: cukier puder 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mleko 1-1,5 łyżeczki
  • gęsty sok malinowo-cytrynowy ok. 1 łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie płynne składniki dokładnie wymieszać, powoli dosypywać wymieszane suche składniki.
    Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki ( 22 X 9 cm ), posypanej mąką.
    W środek włożyć ćwiartki obranych gruszek.
    Piec ok. 45-50 minut, najpierw w 180 C, potem dopiec w 160 C.
    Lukier, wszystkie składniki dokładnie utrzeć, polać ostudzony placek.
    Wierzch posypałam kolorowymi płatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń