Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 143
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 143
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Składniki
Ciasto na paszteciki: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę posiekać z mąką, dodać jajko, posiekać i rozmieszać. Mleko podgrzać aby było ciepłe ale nie gorące, dodać cukier i sól. Rozdrobnić drożdże w mleku, poczekać aż urosną. Dolać drożdże do ciasta, wyrobić, uformować kulę i włożyć do naczynia z zimną wodą. Gdy wypłynie, wyjąć z wody na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić jak ciasto na pierogi. Oddzielić około połowy i rozwałkować na placek grubości ok. 1cm i wycinać dużym kieliszkiem kółka. Nałożyć na każde kółko farsz, skleić jak pieroga i uformować podłużną bułeczkę zawijając falbankę pod spód. Każdą bułeczkę posmarować po wierzchu rozkłóconym żółtkiem z dwoma łyżeczkami wody. Piec 20 min. w temperaturze 190 st. do lekkiego zarumienienia.
Farsz do pasztecików - przygotować jak farsz na pierogi.