Do góry

Dodatki Przepis na:

Ciasto na pierogi bez jajek

Ciasto na pierogi bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1369

Dodano:

Odsłon: 933

Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego tradycyjnego z jajkiem. Łatwo się je robi, jest bardzo delikatne, aksamitne i zupełnie inaczej poddaje się obróbce. Polecam!

Składniki

  • 800g mąki jasnej pszennej
  • 500ml bardzo ciepłej wody (prawie gorącej, aby tylko się nie poparzyć)
  • 1 łyżkę masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • z podanych składników wychodzi około 70-80 pierogów, zależy jak cienko rozwałkujecie
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy w niej zagłębienie. W wodzie rozpuszczamy masło. Nie musi być idealnie, może być tak piąte przez dziesiąte, nawet jeśli coś zostanie - ono ładnie wpracuje się w ciasto.
    W zagłębienie stopniowo dolewamy wodę (oczywiście może się okazać, że będziemy potrzebować mniej niż te 500ml, mi po prostu tyle zwykle wystarcza). Mąkę z kopczyka łączymy z wodą i zagniatamy jednolite, dość elastyczne ciasto.
    Jeśli trzeba, lekko podsypujemy mąką, ale niedużo. Tyle tylko, by nie kleiło się do rąk.

  2. Wyrobione ciasto odkładamy na bok, podsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką.
    Zostawiamy, żeby sobie odpoczęło jakieś 20-30 minut. To nie jest żaden przesąd :) po prostu z ciastem, które sobie poleży, o wiele łatwiej się pracuje.

  3. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy (1-2mm grubości).
    Wycinamy kółka. Skrawki ciasta, które nam pozostaną, zgniatamy w kulkę i chowamy do foliowego woreczka, dzięki temu nie wyschną i będą się zachowywać jak świeże ciasto. Będziemy je mogli wykorzystać, jeśli zostanie farsz.

  4. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy, tworząc dowolny wzór na brzegu pieroga. Tutaj są różne, bo lepiłam na spółkę z Zosią :)
    Spróbujcie takiego ciasta do pierogów i zobaczycie, że naprawdę jest świetne :)

    Gotujemy w osolonej wodzie chwilę od wypłynięcia :)










    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lutego Powiem mojej Zosi, żeby takie zrobiła, bo ona lubi eksperymentować :)
Na osiemnastkę dostanie niespodziewaną niespodziankę xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń