Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Autor: Anowi1985

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 778

Dodano: 02.05.2010

Odsłon: 7332

Pyszny spód na każde dodatki.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umieścić cukier i drożdże w miseczce,dodać 90ml wody ciepłej ale nie gorącej,wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia w miejsce wolne od przeciągów

  2. Wymieszać mąkę i sól w misce,dodać oliwę z oliwek,pozostała wodę i drożdże.Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.W razie potrzeby dodawać odrobinę wody lub mąki.

  3. Natrzeć wnętrze dużej misy oliwą z oliwek.Toczyć kulę ciasta na misce,aby pokryła się warstwą oliwy,następnie naciąć na powierzchni cienki krzyż.Zostawić ciasto w misce,przykryć ścierką,odstawić w miejsce wolne od przeciągów(najlepiej pod pierzynkę),trzymać tak 1-1,5godz do momentu wyrośnięcia.

  4. Zbić ciasto do pierwotnej objętości,następnie podzielić na dwie części,rozwałkować do dowolnej grubości,mnie osobiście smakuję grubsze ciasto.

  5. Przepis mam z książki "szczypta smaku... Włochy".Bardzo gorąco polecam ten przepis,zawsze wychodzi. P.S. Jeśli drożdże nam nie wyrosną należy powtórzyć czynność. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń